Basında Yaşlılık

Yaşlılık Mitlerinin Doğru Olmadığını Gösteriyoruz!

Yaşlılık Mitlerinin Doğru Olmadığını Gösteriyoruz!

İnsan sağlığına her yıl savaştan daha fazla para ayrılmaktadır. ABD başta olmak üzere birçok ülkede çok fazla sağlık harcamasının mevcut olduğu ve sağlık harcamalarının özellikle gelişmiş ülkelerde daha da fazla olduğu bilinmektedir. Çünkü gelişmiş ülkelerde önleyici tedaviler ve kontroller daha fazla olduğu gibi nitelikli ve kaliteli uzmanlar ve hastanelerin sayısı çok daha fazladır. İnsanlar özellikle de sağlık hizmetlerine Batı bölgesi ülkelerinde özellikle daha kolay erişebilmektedir.

 

Türkiye’de de her yıl milyarlarca lira değerinde yüksek sağlık harcamaları bulunmaktadır ancak Avrupa ortalamasına göre Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişim ve harcamaların kalite ve benzer konularda daha düşük düzeyde olduğu bilinmektedir.

 

Her yıl milyarlarca liralık sağlık harcamalarına rağmen sağlık sistemine erişimin tam düzgün olamamasının sebeplerinden bir tanesi olarak nüfus ve ayrılan para gösterilmektedir. Corona virüsü gibi dönemlerde özellikle de Avrupa ülkelerinin bile yatak sayısı ve benzer konularda çok ciddi sıkıntılar çektiği hesaba katıldığında tüm dünyanın bu tür durumlara karşı sağlık hizmetlerini geliştirmesi gerektiği açıkça görülmektedir.

 

Birçok insan sadece yaşlanmaya ortaya çıkacağını düşündüğü sağlık sorunlarının aslında halk arasında yanlış bilinen bir gerçek olduğunu hesaba katmaz ve bu sağlık sorunlarından herhangi bir tanesine yakalanması durumunda şaşkınlık içerisinde kalır.

Artrit Bunların Başındadır

20 ve 30 yaşlarında artrit geliştiren genç erişkinler mevcuttur. Bu hastalığın özellikle de 60 yaş ve sonrasında olan bir hastalık olduğu iddiası da asla doğru değildir. Daha çok yaşlıları etkiliyor olabilir ancak genç yaşlarda da görülmediği iddiası kesinlikle doğru olmayan bir iddia olarak bilinmelidir.

Düşmek

Yaşlanmadan önce de insanlar çok kez düşebilirler. Yaşlandıkça düşme ve buna bağlı kırık ve çıkıklar daha fazla görülmektedir ve bununla beraber kemik ve kas yapısı daha sorunlu olduğu için yaşlı insanlar çok daha fazla sağlık sorunu yaşamaktadırlar. Ancak her yaşta insanlar yere bir sebeple düşebilir ve yaşlılık ile düşmenin bir arada tutulması doğru değildir.

Yaşlı İnsanlar Değişime Ayak Uyduramaz

Hayır, yaşlı insanların bir kısmı bugün teknoloji şirketleri kurmaktadırlar ve teknolojiyi tüm dünyaya ulaştırmaktadırlar. Bill Gates, Steve Jobs gibi isimler değişime ayak uyduran değil, değişimi hayata sokan nispeten yaşlı isimlerdir. Warren Buffet gibi isimler günümüz çağına çok iyi ayak uydurmuştur ve günümüzün çağını oluşturanlar arasındadır. Cahil insanlar günümüze hiçbir yaşta ayak uyduramazlar ve bunun yaş ile alakası bulunmaz.

Yaşlanınca Depresyon Riski Artar

Kısmen doğru, kısmen yanlış olan bu iddia insanın kendi psikolojik yaşantısı ile ilişkilidir. Eğer ki bir kişi yaşlanınca sorunlar yaşamaya başlarsa depresyon yaşama riski artar, bir kişi 15 yaşında ailesini bir trafik kazasında kaybederse 15 yaşında veya daha erken yaşlarda farklı milyonlarca sebep nedeniyle depresyona girebilir. Yaşlanınca insanların daha sinirli oldukları iddiası bazı yaşlılar için doğru olsa da her yaşlı için bu söylenebilecek bir önerme değildir.

Not: Bu Yazı elmadesem.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın