YAŞLILAR İÇİN GÜVENLİ EVLER
Yaşlı aile büyüklerimizin yaşadığı evleri güvenli hale getirmemiz gerekiyor.
Yaklaşık 15 yıl önce sağlık programıma davet ettiğim bir hekim “yaşlılarda düşme konusunu” ele almamızı önermişti. İtiraf etmeliyim ki, bu konu kimsenin ilgisini çekmez diye düşünmüş ancak hekimi kırmamak adına sesimi çıkartmamıştım.
O yıllarda annem, babam başta olmak üzere aile büyüklerimizin hepsi sağlıklı ve normal bir hayat sürüyordu. İstedikleri yere arabalarını ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak tek başlarına gidebiliyorlardı. Hatta annem, eşimle benim evdeki elimiz ayağımız gibiydi. Alışverişimizi yapar, en sevdiğimiz yemekleri pişirir, tamir, usta bulunması gerektiren tüm sorunları bizlere hissettirmeden çözerdi. Haliyle ben de yaşlılıkla, yaşlılığın getirdiği sorunlarla tanışmamıştım henüz. Ne zaman ki, aile büyüklerimiz ilerleyen yıllarla birlikte elden ayaktan düşmeye başladı, ben de yaşlılığın getirdiği güç, hafıza ve denge kaybı gibi durumlarla kimi zaman travmatik bir şekilde de olsa yüzleştim.
YAŞLILARIN EVİNİ NASIL GÜVENLİ HALE GETİREBİLİRSİNİZ?
Her işimize koşan annem, artık yaşadığı denge sorunu ve sürekli düşmeler nedeniyle yalnız sokağa çıkamıyor, yardım almadan banyo yapamıyor. Ellerindeki titremeler yüzünden çayını bile koymakta zorlanıyor. İşin en kötüsü, evinde bile zaman zaman düşüyor. İşte, bu yüzden yaşlı aile büyüklerimizin yaşadığı evleri güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Biz annem için bunları yaptık, pekala siz de yaşlı aile büyükleriniz için daha güvenli bir ev ortamı yaratabilirsiniz.
. Yaşlılarda denge sorunlarına ve sürekli düşmelere karşı evin bazı bölümlerine tutamaçlar koymayı unutmayın. Özellikle de uzun koridorlar ve basamak olan bölümler tutamaçların ihmal edilmemesi gereken yerlerdir.
. Yıkanmasına siz ya da bir bakıcı yardımcı olsa bile; ayakta rahatça durabilmesi için banyoya da tutamaçlar koyun.
. Yaşlıların yataklarının kenarında da mutlaka tutamaç olmalı. Bunlar hem onların uykuda yataktan düşmelerini önleyecek, hem de kalkarken destek almalarına yarayacaktır. Eğer, aile büyüğünüzün yatak kenarında tutamaç bulunmuyorsa, pekala bunu bir demir ya da ahşap ustasına yaptırabilirsiniz.
. Halıların kaymaz tabanlı olmasına dikkat edin. Hatta takılıp düşme ihtimalleri varsa, halıları ortadan kaldırın.
. Banyoya yaydığınız paspaslar da mutlaka kaymaz tabanlı olmalıdır.
. Gece sağlıklarıyla ilgili bir sıkıntı hissetmeleri halinde, sizi ya da bir başka yakınlarını kolayca arayabilmeleri için yataklarının yanında telefonlarına erişebileceği yükseklikte bir sehpa bulundurun.
. Geceleri elektrik kesilmesine riskine karşı başuçlarına fener koymayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde karanlık ortam düşme risklerini arttıracaktır.
Not: Bu Yazı gazetebirlik.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.