Basında Yaşlılık, Aktif Yaşlanma, Fiziki Çevre, Yaşlı Nüfus, Yaşlılıkta Bakım

Yaşlılar, Ani Sıcaklık Artışına Dikkat Etmeli

Yaşlılar, Ani Sıcaklık Artışına Dikkat Etmeli

Bahar aylarından yaza geçerken aniden artan sıcaklıklarla birlikte birçok kişi önlemsiz sıcağa ve güneşe maruz kalabiliyor.

Böyle günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp daha fazla çalışıyor. Bu nedenle de sıcak sebebiyle kalp rahatsızlıkları baş gösterebiliyor. Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay ani sıcaklık yükselmelerinde sadece hipertansiyon ve kalp hastalarının değil, sağlıklı kişilerin de rahatsızlanabileceğini söylüyor ve uyarıyor:

Sadece yaşlılar ve kalp hastaları risk altında değil

Kalp krizinin en önemli tetikleyicilerinden birinin sıcak ve nemli hava olduğunu belirten Akay “Havaların aniden ısınmasıyla kişide ani kan basıncı düşüşü ya da yükselmesi olabilir. Kalp ve damar hastalarında, yaşlılarda bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Aynı risk gençler için de geçerlidir, güneşe uzun süre maruz kalmak, susuz kalmak, koruyucu giysi, şapka kullanmamak güneş çarpmasına neden olabilir ve herkes için risk oluşturabilir” diye konuştu.

Tuz kaybına dikkat

Soğuk havalarda olduğu gibi, sıcak havalarda da kalp krizi artış gösterir. Bunun önemli sebeplerinden birinin tuz ve elektrolit kaybının olduğunu belirten Dr. Koray Akay “Tuz ve elektrolit kaybı sonucunda kanın pıhtılaşma oranı artar. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı günlerde olası bir kalp krizini önlemek için hasta olan ya da olmayan herkesin tükettiği tuz ve su oranına dikkat etmeleri, bol sıvı almaları ve güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir” dedi.

Ne yapmalıyız?

– Saat 12:00-16:00 arasında en az 15 koruma faktörlü güneş kremlerini kullanın, gölge yerlerde bulunmaya dikkat edin,

– Dışarı çıktığınızda açık renk, bol ve hafif giysiler giyin,

– Güneş gözlüğü, şapka, şemsiye gibi koruyucular kullanın,

– Vücut ısısının artmaması için, sık sık el, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın,

– Açık alanda çalışmak zorunda olanlar, güneş altında korumasız kalmamaya, sık sık sıvı tüketmeye (ayran, mineralli su..) özen gösterin,

– Spor için sabah erken ya da akşam saatlerini tercih edin, ağır sporlardan uzak durun,

– Araç içi sıcaklıkları, araç durduktan sonra klima olsa bile hızla yükselir. Bu sebeple asla araçta canlı bırakmayın,

– Güneş gören pencereleri güneşlik, perde vb. ile gölgelendirin,

– Çok soğuk veya buzlu içecekleri mide sağlığı ve metabolizma hızı açısından hızlı tüketmeyin,

– Aşırı yağlı, yağda kızartılmış besinler, kafeinli, alkollü içeceklerden sakının.

MEDLINE ACİL SAĞLIK HAKKINDA

Medline Acil Sağlık, kurulduğu 1995 yılından 2009 yılına kadar hastane öncesi acil sağlık hizmetlerini üstlenmiştir. 2009’un ikinci yarısından itibaren sadece acil sağlık alanında değil, hastane dışında kalan “yerinde sağlık” ve “acil durum” ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik çeşitli hizmetleri vermek üzere yapısını yenilemiştir. Esas Holding şirketi olan Medline Acil Sağlık, 365 gün 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışmanlık, Revir ve Sabit Nokta Sağlık Hizmeti, Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalı ilk yardım eğitimleri, Bireysel Hizmet Paketleri (eve doktor, evde ya da işyerinde tetkik, checkup), Sağlık Taramaları, Doktorlu Kara Ambulansı, Hava Ambulansı Organizasyonu hizmetlerini vermektedir. Medline Acil Sağlık, 2011 yılının sonundan itibaren Evde Sağlık Hizmetleri alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Detaylı bilgi için www.medline.com.tr adresini ziyaret ediniz.

Not: Bu Yazı anadoluyakasihaber.net Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın