Uzmanından kritik uyarı! Sokağa çıkamayan 65 yaş üstündekiler yürümeyi unutabilir!
Asya Pasifik Ortopedi Derneği Başkanı, Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, “Sokağa çıkamayan 65 yaş ve üstü kişilerde kısıtlı harekete bağlı düşme ve kırıklar ciddiyet kazanmaya başladı” dedi.
Covid-19 salgını nedeniyle uzun süredir sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar şimdi de hareketsizliğe bağlı sorunların tehdidi ile karşı karşıya.
Pandemi nedeniyle sosyal izolasyon kapsamında uzun süre evlerinden hiç çıkmayan, yakın zamanda ise yalnızca haftada bir gün, birkaç saat sokağa çıkma izni verilen 65 yaş ve üstü vatandaşların yürüme ve diğer fiziksel aktivitelerindeki azalmanın önemli sağlık problemlerine neden olabileceğini pek çok uzman ifade ediyor.
Medyaradar’dan Figen Balcı’ya konuşan Asya Pasifik Ortopedi Derneği Başkanı ve Ufuk Üniversitesi Tıp Fak. Ortopedi ve Travmatoloji AD. Başkanı Prof Dr Mahmut Nedim Doral çok daha önemli bir noktaya dikkat çekerek; “uzun süre hareketsiz kalma ve yürüyememe sonucu adımların unutulması söz konusu olabilmekte” dedi.
Ayak tabanının yere temasında azalma sonucu beyinde limbik sistemin uyarı alamamasının yürümeyi unutmaya sebep olabileceğini anlatan Prof Dr Doral bunun sonucunda yaşlılarda düşme ve buna bağlı kırıkların oluşma riskinin arttığını ifade etti.
Prof. Dr. M. Nedim Doral yaşam boyu hareketli kalmanın sağlık için vazgeçilmez önemi olduğuna dikkat çekerek, covid 19’dan korunurken diğer sağlık sorunlarına ortam hazırlamamak gerektiğini söyledi.
YAŞLI YETIŞKINLER NE SIKLIKLA VE NE KADAR SÜREYLE EGZERSIZ YAPMALI?
Yaşlı yetişkinlerde haftada en az 3-4 kez 20 ila 45 dakika egzersiz yapılmasının kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
65 yaş üzerindeki bireyler sokağa çıkma yasağı olsa bile evlerinde hareket ve egzersizi maksimum kılacak bir yaşam biçimi benimsemelidirler.
Hareketli olmak ve düzenli egzersiz yaşlılarda düşme ve kırık riskini azaltır.
Öte yandan yaşlılarda özellikle kalça kemiği gibi büyük eklemleri ilgilendiren kırıklarda emboli denen damarların pıhtı ile tıkanma riski hayatı tehdit edebilen bir sorun.
Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral ; “Yaşlılar, yürüme, esneme, denge gibi çok yönlü egzersizleri kendi yaş ve beden sağlıklarına uygun biçimde düzenli olarak yaparlarsa, hem ruhsal, hem de bedensel sağlıklarını koruyacaklardır inancındayım“ diye konuştu.
Not: Bu Yazı medyaradar.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.