Basında Yaşlılık

“Toplumun ruh sağlığı tehlikede!”

``Toplumun ruh sağlığı tehlikede!``

Geçen hafta İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi çatısı altında ‘Psikoloji Lisans’ programının açıldığının duyurulması üzerine psikologlar ayaklandı.

Psikolojinin temel bir uygulamalı alan olduğunu söyleyen psikologlar, bu karardan bir an önce geri dönülmesi için yargıya başvurdular ve programın kapatılması amacıyla siyasilerin kapılarını çalarak destek turuna çıktılar…

***

Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Burcu Korkmaz yetkililere seslenerek, “Bu karardan bir an önce geri dönün!” dedi.

Uygulamanın hayata geçmesiyle eğitimde kalitenin düşeceğini ve nitelikli hizmetten uzak kalınacağını öne süren Dr. Korkmaz tepkisini şöyle dile getirdi:

Psikoloji alanı; yüz yüze eğitim, deneyim ve uygulamalarla kazandırılabilecek becerileri içerir. Temel ve uygulamalı bir bilim olan psikoloji de lisans eğitiminde öğrencilerin, laboratuvar koşulları altında yapılan deneysel çalıştırmalarda; hem araştırmacı hem de katılımcı olarak deneyim kazanmaları ise bir zorunluluk. Ayrıca, yoğun olarak kırılgan gruplarla yani çocuklar, yaşlılar, engelliler, psikolojik sağlık sorunu yaşayan bireylerle çalışmak durumunda olan psikologların yüz yüze etkileşim esasına dayanan bir eğitimden geçmiş olmaları gerekiyor. Hayata geçirilmesi planlan bu sistemle bu olmaz! Son derece sakıncalı ve toplum ruh sağlığını tehdit eden bir uygulama!..”

***

Dr. Kormaz, psikolojinin uzaktan veya açık öğretime uygun bir alan olmadığını sohbet sırasında üzerine basa basa söyledi.

Danışanlarla yüze yüze yapılan görüşmelerin yanı sıra psikoloji bilimin bir ucunda sosyal ve beşeri bilimler, diğer ucunda biyoloji, tıp, sinirbilim ve genetik gibi doğa bilimleri bulunan ve merkezi bir disiplin olduğunu ifade eden Başkan Dr. Korkmaz şu konulara da dikkat çekti:

Psikoloji eğitimi sırasında araştırma ve uygulama amacıyla kullanılan yöntem ve teknikler büyük bir çeşitlilik sergilemektedir. Bunlar arasında psikolojik test ve ölçek uygulamaları, terapötik görüşme teknikleri, davranış gözlem ve analizleri gibi… İnsan insana uygulamalar bulunduğu gibi, beyin görüntüleme, deneysel çalışmalar, hayvan çalışmaları gibi laboratuvar uygulamaları da bulunmaktadır. Bu yönüyle psikoloji eğitimi tamamen çevrimiçi, uzaktan veya açık öğretime uygun bir alan değildir.

Nokta!

Anlayacağınız, psikologlar bu işin peşini bırakmayacağa benziyor…

***

Şimdii…

Üniversitenin resmi sitesinde çıkmış sorular var ve aynı sorular sorulup duruyor…

Çalışan hemşire ve ebelere lisans mezunu olma zorunluluğu getiriliyor…

Normal üniversitenin neredeyse 5- 10 katı fiyata lisans tamamlama eğitimi açılıyor bazı üniversitelerde…

Amaç sadece para kazanmak mı acaba?

İyi eğitim, akıl, bilgi kimsenin umurunda değil valla!

Üniversiteyi kazanamayan “Açıktayım” demesin diye işte!..

Oysa ne kadar ciddi ve yerinde eğitim vardı bir zamanlar! Şimdi ise pandemi gerekçesiyle toptan açık oldu, internetten sınav ve kitabı açıp yerine başkasını sokanlar başarı rekorları kırıyor!

DD alamayanların hepsi, AA oldu maşallah!..

Durum bu iken bir de “Açık öğretimde psikoloji eğitimi olur mu?” tartışması çıktı.

Torpilli” ve “küt zekâlılara” torpille bir bahaneden başka bi işe yaramayacak gibi…

Bekleyip görelim hep birlikte…

Not: Bu Yazı yenidonem.com.tr Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın