Korona Sürecinde Ağız Hijyeni
Korona günlerinde AĞIZ HİJYENİNDEN bahsetmememiz uygun olmazdı. Bizde istek üzerine bu konulara tekrar değinelim dedik. Bunun devamı ve ayrılmaz parçası olan ağız temizliğini anlatmamak olmaz. Bu yazımda sizlere gerçekten sağlığımız için çok çok önemli bir konudan “Ağız Hijyeninden” bahsedeceğim. Belki de bildiğimiz ama yeteri kadar önem vermediğimiz ihmal ettiğimiz bu konunun önemli noktalarını kısaca anlatmaya çalışacağım. Bilindiği gibi birçok mikropların önemli giriş kapılarından biri ağız olup, ağız ve boğazda flora dediğimiz, Türkçesi ile mikrop örgüsü(ailesi) VEYA MİKROBİYATASI vardır. Ağız ve diş sağlığını yeterince ciddiye almama, temizlik yapmama, kısaca usulüne uygun fırçalamama, gelişi güzel antibiyotik kullanma v.b. nedenlerle ağız ve boğaz mikrobiyatası bozulup, çeşitli hastalık yapan(Buna COVİD-19 dahil), tıpta patojen diye adlandırdığımız mikroorganizmaların konağı durumuna düşebilir.
Ağız Hijyeninde önemli noktalar
*Diş ve diş etlerinin temizlenmesi,
*Ağzın bol ılık su ile çalkalanması,
*Diş etlerinin uyarılması ağız bakımı için önemlidir.
Dişlerimizi nasıl fırçalayalım?
*Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır.
*Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.
*Fırçalama sert bir diş fırçası ile yukardan aşağı, aşağıdan yukarı dairesel bir şekilde yirmi yaş dişlerini de kapsayacak şekilde, enaz bir-bir buçuk dakika olmalıdır.
*Diş köklerinde ve kenarlarında biriken ve ağız kokusuna neden olan gıda artıklarının giderilmesi için aynı zamanda dil ve damakta fırçalanmalıdır.
*Yatmadan önce diş ipi ile diş temizliğini unutmamak gerekir.
Ağız temizliğine yeterince önem vermeyip, ihmal edilirse ne gibi sonuçlar doğurabilir?
Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık ve birçok enfeksiyon ve sindirim sistemi hastalığı görülebilir.
Yorum Ve Öneri: İçinde bulunduğumuz KORONA sürecinde;konuyu uzatmamak ve akılda kalması için belki bildiğimiz ama geçiştirdiğimiz ağız temizliği konusunu olabildiğince kısa ve yalın anlatmaya çalıştım. Bu konu koruyucu hekimliğin en önemli can damarı olup, yukarıda değindiğimiz gibi bir çok enfeksiyon hastalığı bu basit noktaların yerine getirilmesi ile önlenebilir. Çağdaş ülkelerde bu konu eğitim kapsamına alınmış olup, doğuştan itibaren ağız temizliği ve diş fırçalama alışkanlığı kural haline getirilmiştir. Bence vakit kaybetmeden “Diş Hekimimizi” seçip, en az 3-6 ayda bir kontrollerimizi yaptırsak çok iyi olur diyorum. Böylece ağız yolu ile geçen birçok enfeksiyon hastalıklarının önüne geçerek aynı zamanda tedavi masraflarını azaltmış oluruz. HAYDİ, AĞZIMIZI FIRÇALAMAYA! MASKEMİZİ YÖNTEMNE UYGUN TAKARAK, MESAFEYEDE DİKKAT EDELİM. UNUTMAYALIM KORONA SÜRECE BİTMEDİ.
Not: Bu Yazı ilksesgazetesi.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.