Gezici Festival'de Hitchcock’a Selam
Ankara Sinema Derneği düzenliyor; Gezici Festivali. 19 yıldır bu festival sonbahar Ankara’sının hazan rengini değiştirir; Ankaralı sinemaseverleri şenlendirir.
2013-Gezici Festival on dokuzuncu yaşında daha bir renkli ve zengin. Bu; 2013-2014 film fastivali sezonundaki sair festivallerin de aynı özellik ve güzellikte olacağının muştusu gibi sanki.
Festivalin Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz
2013-Gezici Festival yola Edremit’ten çıktı. Edremit; Tuncel Kurtiz’in memleketi. Tuncel Kurtiz; Gezici Festival’in yol arkadaşı. Neredeyse tüm gezici festivallerinde, Ankara’da, birlikte film izlediğimiz Kurtiz bu yıl aramızda ol(a)mayacak ama programda yer alan “Gezici Festival’in Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz” bölümüyle onu anacağız.
Kurtiz’in yönettiği “Gül Hasan” filmini; Shimon Doton’un yönettiği ve Kurtiz’in Berlin Film Festivali ile İsrail Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü aldığı “Kuzunun Gülümseyişi”ni izleyeceğiz. 2 Aralık Pazartesi saat 18’de, Alman Kültür Merkezi’nde Kurtiz belgeselini ve “Şeyh Bedrettin Destanı:2004” gösterim kaydını izleyerek onu anacağız.
Gezici 27 Kasım’da Edremit’ten yola çıktı; ana istasyon Ankara’ya 29’unda geliyor. Son istasyon Sinop’a ise 6 Aralık’ta gidecek.
Hitchcock, sessiz filmi ‘Şantaj’ ve piyano
28 Kasım akşamı Gezici Festival on dokuzuncu yaşının ikinci törenini Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde yapıyor; hem de Alfred Hitchcock’la hem de onun Şantaj (Blackmail) filmiyle.
İngiliz Film Enstitüsü’nün (BFI), Hitchcock9 projesi kapsamında yenileyip eski haline getirdiği Hitchcock’un az bilinen dokuz sessiz filminden biriymiş 1929 yapımı Şantaj. British Council işbirliği ile özel bir gösterim bu. Ve ne yazık ki sınırlı sayıda sinemasever izleye(bile)cek.
“Şantaj”ı izleyecek şanslı insanlardan biriyim aynı zamanda Hakan A.Toker’i de dinleyeceğim. İzleme ve dinleme bir arada. Sessiz filme canlı piyano müziği eşlik edecek. “Sessiz filmler sinemanın en saf halidir” diyen Hitchcock’a ve sinemanın “sessiz” dönemine saygı bizden. Bu enteresan açılış töreni katılımcıları heyecanlandırıyor olmalı şimdiden.
2013- Gezici Festival’e ilişkin kısa notlar
* Festival bölümleri: “Dünya Sineması”nda 9 film, “Türkiye 2013”de 7 film), “Bir Ülke= Şili”de 5 film, “Barış Bıçakçı= İki Film Arasında En Yakın Mesafe”de 2 film, “Ne Yapmalı?”da 4 film, “Kısa İyidir:1-2-3” de 20 film, “Kısaca Şili” de 5 film, “Köken Ergun’un Video İşleri:1-2-3”, “Deneysel Sinema: Türkiye ve Avusturya” ve “Çocuk Filmleri”.
* Festival Etkinlikleri: Panel: Ne Yapmalı? Ahmet Gürata’nın moderatörlüğünde Ayşegül Devecioğlu, Bülent Batuman, Foti Benlisoy’un katılımıyla.
* Söyleşiler: İlki; 30 Kasım Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Taner Birsel’le oyunculuk üzerine. İkincisi 4 Aralık’ta Alman Kültür Merkezi’nde Zeki Demirkubuz-Ahmet Boyacıoğlu ile sinema üzerine.
* Gösterim mekanları: Kızılay Büyülü Fener Sineması, Alman Kültür Merkezi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi.
* “Dünya sineması” bölümündeki filmler Berlin, Cannes ve Sundance gibi önemli festivallerden ödüllü.
* Türkiye gösterimlerini ilk kez Gezici Festival’de gerçekleştiren filmler: Muhteşem Güzellik (The Great Beauty), Genç Kız ve Boksör (Cutie and the Boxer), İşçiler (Workers), Karşınızda Martin Bonner (This is Martin Bonner) ve Kimsenin Kızı (Nobody’s Daughter Haewon),
* İlk kez Ankaralı izleyiciyle buluşacak filmler: Ölümsüz Aşk (Ain’t Them Bodies Saints), Geçmiş (The Past), Gloria ve Dünya Bizim Değil (A World Not Ours)
* Madhi Fleifel’in yönettiği “Dünya Bizim Değil” belgeseli; Güney Lübnan’daki bir mülteci kampında yaşayan üç neslin hikâyesini anlatıyor.
* “Bir Ülke: Şili” bölümündeki Hizmetçi (La Nana) ile Sebastián Lelio’nun Kutsal Aile’ (La Sagrada Familia) filmleri (bence) kaçırılmaz.
* “Türkiye sineması 2013” bölümündeki filmler: Yozgat Blues, Köksüz, Gözümün Nûru, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Kusursuzlar, Jin, Soğuk. Bu filmlerden 5’inin yönetmeniyle gösterim sonrası söyleşi de yapılacak
* “(Daha fazla özgürlük ve demokrasi için) Ne Yapmalı?” bölümünde bu soruya yanıt veren Yoav Shamir’in , % 10 Kahraman Kimdir? (10 % – What Makes A Hero?), Patricio Guzmán’ın yönettiği belgesel Işığa Özlem (Nostalgia for the Light), Jean-Luc Godard’ın Ona Dair Bildiğim İki Üç Şey (Two or Three Things I Know About Her), John Akomfrah’nın yönettiği belgesel Stuart Hall Projesi (The Stuart Hall Project) gibi filmler var.
* Aşura belgeseliyle Berlin Film Festivali’nde ödül alan Köken Ergun’un video işleri ilk kez toplu olarak 2013-Gezici Festival’de. Sanatçının Binibining Vaadedilmiş Topraklar (Binibining Promised Land), TANKLOVE, Ben Askerim (I, Soldier), İsimsiz (Untitled), WEDDING ve Bayrak (Flag) adlı video işleriyle Aşura belgeselini izlemek mümkün olacak.
* Ankaralılar Köken Ergun’un çalışmalarını “Kitle ve İktidar” adlı ilk kişisel sergisini festivalin son günü olan 5 Aralık’ta SALT Ulus’ta gezebilecek.
* ”Deneysel Sinema “ bölümünde yer alan Avusturya ve Türkiye yapımı kısa filmleri de kaçırmamakta yarar var.
* Festivalde yer alan kısa filmler 1000’e yakın film arasından ve farklı ülkelerin yenilikçi sinema örnekleri arasından seçilmiş.
* “Çocuk Filmleri” bölümündeki filmler Estonya, İspanya, Letonya ve Norveç’in de bulunduğu farklı ülkelerden seçilmiş. Diyalogsuz, kısa canlandırmalar izlenebilecek. Canlandırma Atölyesi’nde çocuklar ilk filmlerini üretecek: üstelik onlarla çalışma konusunda uzmanlaşmış Hollandalı Jenny Van den Broeke ile birlikte.
* 58 yaşında bir kadının yaşlılık ve yalnızlıkla savaşmasını anlatan Sebastián Lelio’nun yönettiği Gloria, yaşlılığıyla yüzleşen bir yazarın yaşam enerjisini yeniden keşfetme serüvenini anlatan Paolo Sorrentino’nun yönettiği Muhteşem Güzellik, yeni bir hayata adım atan 50’lerinde bir adamın öyküsünü anlatan Chad Hartigan’ın yönettiği Karşınızda Martin Bonner, New York’ta yaşayan ressam Ushio Shinohara ve karısı Noriko’nun 40 yıllık, inişli çıkışlı evliliğini anlatan Zachary Heinzerling’in yönettiği belgesel Genç Kız ve Boksör’ filmleri bana artı heyecan veriyor. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte artan yaşlı nüfusun sorunlarına önem veren sinema ürünlerinin artmasını önemsiyorum; çünkü yaşlılık meselesini sinema diliyle gündeme getirilmesi sorunun farkındalığına anlamlı katkı sağlıyor. (ŞD/HK)
*** Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri için tıklayın.
Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.