Evde bakım maaşı yatan iller 17 Ağustos 2020: Evde bakım parası sorgulama nasıl yapılır?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca ödenen evde bakım maaşı ilden ile farklı tarihlerde ödeniyor. Yaşlı, bakıma muhtaç, hasta kimselere bakan vatandaşlara ödenen evde bakım ödeneği E-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte güncel liste..
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, evinde hastası ve ağır engelli raporu olan herkese verilen evde bakım maaşları il il sırayla ödeniyor. Evde bakım maaşı alan vatandaşlar, ödemelerin yatıp yatmadığını e devlet üzerinden kontrol edebiliyorlar. Temmuz ayından itibaren evde bakım maaşları enflasyon oranında zamlandı ve 1544 TL oldu. Peki, Evde bakım maaşı yatan iller 17 Ağustos 2020 listesi yayınlandı mı? İşte tüm merak edilenler..
EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER 17 AĞUSTOS 2020
- Karabük
- Aksaray
- Zonguldak
- Konya
- Manisa
- Şanlıurfa
- Kars
- Erzurum
- Tekirdağ
- İstanbul
- Tokat
- Çanakkale
- Denizli
- Samsun
- Adana
- Bursa
- İzmir
- Muş
- Antalya
- Balıkesir
- Giresun
- Bolu
- Muğla
- Afyonkarahisar
- Ordu
- Uşak
- Diyarbakır
- Bilecik
- Mersin
- Hatay
- Osmaniye
- Sakarya
- Kayseri
- Bayburt
- Trabzon
EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Evde Bakım aylığı ödemelerini E Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile E Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.
EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
SMS İLE EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA
Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.
EVDE BAKIM PARASI NE KADAR OLDU?
Geçen sene yapılan düzenleme ile bayram ikramiyesi nedeniyle evde bakım parasının kesilmesinin önüne geçildi. Temmuz ayından itibaren evde bakım parası enflasyon oranında zamlandı ve 1544 TL oldu. Zamlı evde bakım paraları bu aydan itibaren ödenmeye başlandı.
Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için başkasının bakımına muhtaç olmaları söz konusu. Engellilerin gündelik bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bakım hizmetini gerçekleştiren kişiye evde bakım parası ödenebiliyor.
EVDE BAKIM MAAŞI ALMA ŞARTLARI NEDİR?
– Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.
– Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması gerekiyor.
– Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)
– 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.
EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?
– Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.
– İl veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.
– Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.
– SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.
– 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.
Not: Bu Yazı aksam.com.tr Sitesinde Yayınlanmaktadır.