Yaş Yaşam Yaşlılık Derleme

ATASÖZLERİ

ATASÖZLERİ

YAŞ YETMİŞ İŞ BİTMİŞ

En iyi başarı, verim genç kuşaklardan alınır. İnsan gençken sağlığı yerindedir. Güçlüdür. Sağlıklı insan, sağlıklı düşünür. Yaşlanan insan sağlıksız ve hastalıklıdır. Sağlığını  düşünmekten, sağlığına çözüm aramaktan çalışamaz, iş yapamaz olur. Güçsüzleşir, verimli olması da olanaksızdır.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Çocuklar, küçük yaşta kolay eğitilir. Sonuç, çok kolay ve çabuk alınır. Beceri, bilgi, görgü ve eğitim bu yaşlarda istenilen yöne doğrulur. Oysa, yaşlılara biçim vermek, onları eğitmek çok güçtür.

YAŞA YAŞA, GÖR TEMAŞA

İnsanlar yaşlanıncaya kadar ki ömür sürecinde iyi yada kötü bir çok  şey görür. Hiç düşünülmeyen, umulmayan ve beklemedik durumlarla karşılaşırlar.

YAŞI, AT PAZARINDA SORARLAR.

İnsanların değeri yaşlarıyla değil, başarılarıyla, verimleriyle ve topluma yaptıkları yararlarla ölçülür. Yaşlarına göre değerleri değişen yaratıklar, hayvanlardır.

AKILSIZ İNSANI YOL KOCATIR.

Düşünülüp taşınılmadan, ayrıntıları hesaplanmadan yapılan bir işin bittiği sanıldığı anda noksanlıkları ortaya çıkar. Sürekli çıkan noksanlıklar zaman ve para yitirilmesine neden olur.

 

KURT KOCAYINCA, KÖPEĞİN MASKARASI OLUR.

Güçlü olduğu zamanlarda, kendisinden çekinilen, korkulan kişi; gücünü yitirdiğinde, yaşlandığında güçsüz, aşağılık, korkak kişilerin oyuncağı, alay konusu olur.

EŞEK KOCAMAKLA (BÜYÜMEKLE) TAVLA BAŞI OLMAZ.

Anlayışsız kişi, ne kadar yaşlanırsa yaşlansın, baş olacak, buyruk verecek, sözü dinlenecek bir olgunluğa ulaşamaz.

GÖNÜL (KARIMAZ)  KOCAMAZ.

İnsan yaşlanabilir, ihtiyarlayabilir. Gönülleri hep genç, diri, canlı ve tazedir. Sevgi ve istekler eski gücünü, tazeliğini  yitirmez.

VÜCUT KOCAR, GÖNÜL KOCAMAZ

GÜZEL SEVEN AŞIK, İHTİYAR OLMAZ.

GENÇLİKTEN  KOCALIĞA ,SAĞLIK SAKLA.

GENÇLİKTE TAŞ TAŞI, KOCALIKTA YE AŞI.

GENÇLİKTE PARA KAZAN, KOCALIKTA KUR KAZAN.

Kişinin en çok çalışacağı, başarılı olacağı, para kazanacağı zaman, gençlik zamanıdır. Bu çağda kazanılıp biriktirilen mal, para ihtiyarlıkta yenir. Böylece kimseye muhtaç olmadan geçinilir.

GENÇLİĞİN KIYMETİ, İHTİYARLIKTA BİLİNİR.

Gençlik, insanın en çok çalışacağı, topluma faydalı olacağı, yaşamdan tat alacağı bir çağdır. Ne çare ki bu gerçek, iş işten geçtikten sonra daha iyi anlaşılır.

GENÇLİĞİN KIYMETİ BİLİNSE, KOCALIĞIN ŞİKAYETİ AZ OLUR. 

AT, AT OLUNCAYA KADAR SAHİBİ MAT OLUR.

Bir çocuğu yada bir elemanı yetiştirebilmek için; para, emek ve zamana gereksinim vardır. Onlar yetişinceye kadar, onu yetiştirenler de her yönden yıpranıp yorulurlar.

AĞARAN BAŞ, AĞLAYAN GÖZ GİZLENMEZ.

Gerçek belirtileri ortada olan yaşlılık ta, belirleyicileri açıkça görülen üzüntü de gizlenmez.

KIRK YILLIK KANİ, OLUR MU YANİ ?

Ömrü boyunca yararlı işler yapmış, başarılı olmuş kişi yaşlanınca da kötü insan olmaz, değişmez.

YA EVLAT BİR, YA OCAK KÖR.

Hayırlı evlat, insanın ocağını söndürmez, soyunu sürdürür. Çok evlat yetiştirmek güçtür. İş bulmak, ellerine ekmek vermek zor olduğundan, üzüntü çoğalır. Baba ölünce de aralarındaki anlaşmazlıklar artar. Böyle durumlar oluşacağına, ocağın kör olması daha iyidir.

YAZA ÇIKARDIK DANAYI, BEĞENMEZ OLDU ANAYI.

Anne ve babalar yemez yedirir, içmez içirir. Çocuklarını topluma en iyi ve en etkin biçimde yararlı olması amacıyla yetiştirmeye çaba gösteren ana babalar, genellikle de başarılı olurlar. Ana-babalar bunları çıkarsız, hiçbir karşılık beklemeksizin yapar. Bunlara karşın gün gelir, yetişen bu evlat ana-babasını beğenmeyebilir. Bu tür davranışlar toplumda kınanır. Ana-babanın en değerli varlığı evlat ise, evladın da en değerli varlığı da ana-babası olmalıdır.

AKILLA KIL BİR ARADA OLMAZ. 

ALTIN YERE DÜŞMEKLE PUL OLMAZ. 

YAŞAMIŞ EŞEKTE YILLANMIŞ AKIL OLUR. 

KOCAMIŞ TİLKİ FAKA BASMAZ. 

HANGİ GÜN VARDIR AKŞAM OLMADIK.

KOCAMIŞIN EVLADI OLMAZ. 

ÖLMÜŞ ASLANLARA, TAVŞANLAR BİLE SALDIRIR. 

BİR BABA DOKUZ OĞULU BESLER, DOKUZ OĞUL BİR BABAYI BİLE BESLEMEZ. 

ASLAN KOCAYINCA SIÇAN DELİĞİNİ GÖZETİR. 

GENÇLİĞİNİ BİLMEDİĞİN ADAMIN YAŞLILILIĞINA GÜLME.

 

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın