Basında Yaşlılık

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı

Kliniklerimiz sayfasının bu haftaki konuğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Teslime Atlı

Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
1993 yılı başında o zamanki İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan, İç Hastalıkları Akademik Kuruluna, Geriatri Bilim Dalı kurulması teklifini yapmıştır. Kabul edilen bu teklif üst kurullarca görüşülmüş ve İç Hastalıkları Anabilim Dalına bağlı Geriatri Bilim Dalının kurulması onaylanmıştır. Bilim Dalı başkanlığına Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Ergün Ertuğ getirilmiştir. Anabilim dalı tarafından kullanılan iki yan dal araştırma görevlisi kadrosu bu bilim dalı için ayrılmış ve Dr. Kenan Keven ile Dr. Teslime Atlı bu kadrolarda yetişen ilk geriatri uzmanları olmuşlardır. Geriatri Bilim Dalı İbn-i Sina Hastanesinde 1997’den itibaren poliklinik hizmeti vermeye başlamıştır. 1998 yılında ise Cebeci Kampüsünda Bilim Dalına bina tahsis edilmiştir.

Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
1993 yılından bu yana Geriatri var ve o zamandan beri geriatri yan dal araştırma görevlisi yetiştiriyoruz.

Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Bölüm çok yeni olduğu için bugüne kadar araştırma görevlileri yetiştirilmiş. Öğretim üyesi olarak bir tek ben varım. İki arkadaşımız vardı, öğretim üyesi olacaklardı ama mecburi hizmet çıkınca bu defa hizmete gittiler. Dolayısıyla kadromuzda benden başka kimse kalmadı. Yan Dal Uzmanlık Sınavı’nı bekliyoruz, böylece nüfusumuz artacak. Mecburi hizmete giden arkadaşlarımız bir yılı geride bıraktı. On iki ay sonra onların dönmelerini bekliyoruz. Türkiye’nin ilk geriatri uzmanı Ankara Üniversitesini bitirmiştir, ben Türkiye’nin dördüncü geriatri uzmanıyım.

Yardımcı personel durumunuz nedir?
12 yardımcı personel, 11 hemşiremiz var.

Eğitim programınız nedir?
Haftada bir kez seminer ve literatür saati yapıyoruz. Asistanlar araştırma projelerimizin içinde yer alıyorlar. Öğrencilere de eğitim veriyoruz. 4. sınıf öğrencileri 4 günlük bir staja geliyorlar.

Kaç yatağınız var ve doluluk oranı nedir?
25 yatağımız var. Doluluk oranı yüzde 70-80’dir. Yoğun bakım hizmeti vermiyoruz ama genel durumu bozulan hastaları bulunduğu odadan alıp, bakım yapabileceğimiz bir odaya alıyoruz. Hem diğer hastalar rahatsız olmuyor, hem de burada hastaya daha rahat bakılıyor. Bazı odalar teknik aksaklıklardan dolayı kullanılamıyor.

Yıllık poliklinik sayınız ortalama ne kadar?
Yıllık polikliniğimiz 3 bin civarındadır.

Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
İç hastalıkları araştırma görevlileri nöbet tutuyor. Bir asistan, bir intern doktor nöbet tutuyor; bir uzmanımız da icapçı nöbet tutar. Geriatri asistanları ayda üç kez nöbet tutar. İlk yıldan sonra onlara nöbet vermiyoruz.

Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Evet var. Asistanlar esas bilgiyi eğitim sırasında, klinik vizitleri sırasında alıyorlar.

Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Dahiliye asistanları bize 4 ay rotasyona geliyorlar. Geriatri asistanlarının da durumumuza göre en az bir ay geropsikiyatri ve nörolojide rotasyonları var. Yeni gelen asistanları fizik tedavi ve ürolojiye de rotasyona gönderme planımız var.

Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayılarınız nedir?
Yeni kurulduğumuz için data toparlama, spesifik konuya yönelme konusunda sıkıntılarımız var. Ama bize sık gelen hastalarla ilgili çalışmalar yaptık ve yavaş yavaş yazıyoruz şimdi onları. Bir yıldır yan dalcımız olmadığı için hiçbir şey yapmadık. Şimdi tekrar devam edeceğiz. Yılda ortalama 2 yabancı yayın yapıyoruz.

Kongrelere katılabiliyor musunuz?
İç hastalıkları ve geriatri, geropsikiyatri kongrelerine katılıyoruz. Bizim çok fazla, çok hızlı bir kongre durumumuz yok. Yılda 3-4 kongreye katılıyoruz.

Aranıza yeni katılan bir uzman ya da asistan döner sermayeden ne kadar pay alıyor?
Aramıza yeni katılacak asistan-uzman döner sermayeden çok alamayacaktır. Bizim üniversitemizin döner sermayesi devlet hastaneleri kadar bol değil. Burası döner sermaye için seçilecek bir bölüm zaten değil. Toplam geriatri uzmanı sayısı 12. Bu sayının içinde 3 eski hoca var. Bunun için önü çok açık bir bölümüz; bakımevleri, geriatri merkezleri, huzurevleri gibi her yerde çalışma şansı var, bu tür yerler açma şansı var. Üniversitelerin bile bu tür yerleri olmadığı için burayı bitiren kişiler akademisyen olarak istedikleri üniversiteyi seçme şansına sahip. Biz hastaya, mesela bir genel dahiliye gibi bakmayız. Hasta gelir, doktor hastayı 30 – 45 dk muayene eder. Daha sonra hasta test odasına alınır ve testleri yapılır. Her hastayı ve yakınını psikoloğumuz görüyor. Dolayısıyla her hasta üç kişi tarafından ortalama iki saat bu klinikte değerlendirilir. Bu arada hastanın fiziksel, mental hastalıkları, psikolojik sorunları, sosyal problemleri, fonksiyonel vb durumu değerlendirilir. Bu nedenle performans olayına gerersek bizim performanstan kazancımız sıfır olur.

Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Yaşlı insanlarla çalışmak çok güzel, insanlar bunun zor olduğunu düşünürler. Ama yaşlı hastayla çalışmak ilk birkaç aydan sonra çok güzel ve keyifli. Yaşlı hasta bize daha saygılı, kıymeti daha iyi biliyor. Bir üniversite hastanesinde eğitim her şeyin önündedir. Çok hastaya değil, hastaya iyi bakmak bizim için önemlidir. Hastaya bakarız ve bazı bölümlerle ortak hareket ederiz. Hastaları çok yönlü değerlendiririz, söylemediği şikayetlerini bulmaya çalışırız hastanın. Hastayı bir bütün olarak değerlendirip, anlayıp hizmet vermek isteyen kişiler bizim bölümümüzü seçebilirler. Buradayken pek kazanamazlar ama emin olsunlar, burayı bitirince çok kazanırlar. Kendimizi eksik hissettiğimiz tek konu, hastayı evinde takip edememek. Öyle zamanlar oluyor ki, hasta buraya gelme konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Kadromuz genişlerse, evde bakımla ilgili Bütçe Uygulama Talimatı’nda yapılacak değişiklikler uygun şekilde yapılıp bir düzene girerse evde de hasta bakımı yapabiliriz. Burada hekim dışı ekibimiz de belli konularda tecrübelidir. Mesela yara bakımı konusunda çok tecrübelidirler. Bunun dışında bir husus da hijyendir, herhalde en az hastane enfeksiyonu olan yer bu kliniktir.

Not: Bu Yazı medimagazin.com.tr Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın