Basında Yaşlılık

Salgında 65 yaş üstü raporu: İstenmeyen ilan edildiler

Salgında 65 yaş üstü raporu: İstenmeyen ilan edildiler

Emekliler Dayanışma Sendikası ve Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği, salgın sürecinde “istenmeyen” ilan edilen 65 yaş ve üstü yaşlıların yaşadıkları sorunlara, hazırladıkları rapor ile dikkat çekti.

Emekliler Dayanışma Sendikası ve Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği koronavirüs salgını sürecinde yaşlıların yaşadıkları ötekileştirmelere dair hazırladıkları raporu yazılı olarak açıkladı. Pandemi sürecinde yaşlıların hedef haline getirildiği belirtilen raporda bunun yaş ayrımcılığının en önemli göstergesi olduğu vurgulandı. “Koronavirüs için tanımlanan ciddi sağlık risklerinin yaşla birlikte arttığı gerçektir” denilen raporda, ancak 65 yaş üstü bireyleri diğer insanlar için risk kabul etmenin yanlış bir yaklaşım olduğu belirtildi.

‘RASYONEL ÇÖZÜMLER GEREKLİ’

Yaşa dayalı bu yaklaşımın, genç insanları yaşlılara karşı ayrımcılığa sevk edeceğinin altı çizilen açıklamada, “Birey olarak, toplum olarak, yönetimler olarak gerekli önlemleri almak, pandemiden daha az etkilenmek için gereklidir. Ancak yaşlıyı tamamen izole ederek, çelişkili kararlarla sorunların çözülemeyeceği açıktır. Toplumsal düzeyde sağlıklı önlemler alınabilmesi için yasaklar koymak yerine bireyi incitmeyen, ayrımcılığa neden olmayan, sağlık sorunlarını artırmayan rasyonel çözümlere ihtiyaç vardır” ifadeleri kullanıldı.

‘SAĞLIK SORUNLARI ARTIYOR’

Yaşlıların sokağa çıkması yasaklanarak, D vitamini eksikliği, psikolojik sorunların artması, demans gibi sorunların düşünülmediği açıklanan raporda, diğer sorunlar ise şöyle sıralandı:

*“Kriz, insanları ve kuşakları bir araya getirme fırsatı sunmasına karşılık, ayrımcılık söylemi yaşlıları iyice yalnız yaşamaya ve izolasyona itmekte, bu da bireyin sağlık sorunlarını artırmaktadır.

* Gerontofobinin (yaşlanmaya karşı fobi ya da yaşlılığa karşı bir nefret ve korkudur) yaygınlaşması, yaşa bağlı kişisel bozulma ve ölüm korkusu, yaşlılara karşı önyargıyı, ayrımcılığı ve sonuçta yaşlılıkta insan haklarının reddini beslemektedir.

* Hedef olarak gösterilmeleri nedeniyle, bugün 65 yaş ve üzerindeki yaşlıları bazı restoran ve oteller kabul etmemektedir.

* Ekonomik olarak zaten sistemin dışında olan, en alt düzeyde ihtiyaçlarını bile karşılayamayan yaşlıların toplumsal yaşama katılımı da engellenmekte, yaşlı dolaylı biçimde istenmeyen olarak ilan edilmektedir.

* Bugün örtülü rakamlar ölümlerin büyük çoğunluğunun yaşlılarda olduğunu göstermektedir. Ancak sokağa çıkamayan yaşlının hangi nedenlerle Korona Virüsle tanıştığı sorgulanmamaktadır.

*65 yaş üzerinde olmasına karşın iş sahiplerine yasak uygulanmaması, öne sürülen gerekçe ile çelişmektedir.”

Not: Bu Yazı ozgurmanset.net Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın