Basında Yaşlılık

65 yaş üstü anlattı: Resmen ev hapsine döndü

65 yaş üstü anlattı: Resmen ev hapsine döndü

Salgında, yeni döneme geçildi fakat 65 yaş üstü hala sokağa çıkamıyor.


Coronavirus salgınında yeni döneme gelindi fakat, 65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağı kalkmadı. Her ne kadar hafta sonları izinleri verilip uzatılsa da 65 yaş üstü yurttaşlar, önlemin bir cezaya dönüştüğünü düşünüyor.

22 Mart’tan bu yana sokağa çıkamayan 65 yaş üstü kişilere, Sözcü’den Sevgim Begüm Yavuz, Sibel Gülersöyler ve Hande Zeyrek yaşadıklarını sordu. Yaşlı yurttaşlar rahatsızlıklarının arttığını, temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve sokağa çıkma izninin yetersizliğini anlattı. Görüşülen kişilerin büyük çoğunluğu da bunun bir cezaya dönüştüğü noktasında hem fikir.

PAZAR GÜNÜ HER YER KAPALI OLUYOR

Yalnız yaşayan 82 yaşındaki Mukadder Sönmezocak yasağı şöyle eleştirdi:

“Deterjanım bitti, dışarı çıkıp alamıyorum. Pazar günü her yer kapalı. Bakkal bile kapalı. Kaç aydır pazara çıkamıyorum. İhtiyaçlarımı kızım getiriyor. Bankada işim oluyor. Hafta içi izin yok nasıl çıkacağım?

Evde mahkum olduk. En azından dışarı çıkma izni haftada 2-3 kere olsun. Bu ne kadar sürecek? Pazar günü parkın etrafında biraz yürüyorum, 1 saat çıkıyorum. Zaten 6 saat sokağa çıkamam. Bu karar çok yanlış. Dört duvar arasında hareket etmeye çalışıyorum. Bazen dikiş dikiyorum.”

BÖYLE BİR AYRIM OLAMAZ

Eşiyle birlikte yaşayan 73 yaşındaki Serhan Özmen, banka ve sağlık ocağı gibi yerlere gidemediklerini ve 65 yaş ve üstü için kısıtlamanın çok uzatıldığını belirterek şöyle konuştu:

Böyle bir ayrım olamaz. Beni evde tutma hakları yok. Bu resmen ev hapsi gibi, elektronik kelepçe takılmış gibi. Demokratik değil. Ben kendimi koruyabilirim.

İşimi görüp gelirim ve çok da dikkat ederim. Evde dizim ağrımaya başladı. Çünkü dışarı çıkamıyorum, yürüyemiyorum. Evin içinde 15 dakika gidip geliyorum. Vaka sayısını yükselten biz değiliz. Gençlerin çoğu dışarda maske takmıyor.

DARLANDIK, BUNALDIK BİR ÇARE BULUN ARTIK

Nezaket Çavuşoğlu 71 yaşında ve emekli. Çavuşoğlu, “Yaşlılara yasak gelince sokağa hiç çıkmadık. 2.5 ayın ardından ilk izin verildiğinde kızımla mezarlık ziyaretine çıktım. Dizime yürürken ağrı girdi. Çünkü uzun süredir hareket etmemiştim. 65 yaşın dışarı çıkma yasağına bir çare bulunsun. Daraldık bunaldık. Markete, bankaya gidemiyoruz” dedi.

EL ELİNE BAKAR OLDUK

73 yaşındaki emekli öğretmen Çayhan Orhon Dervişoğlu “Eşim de 85 yaşında. Banka da işlerim var. Alışverişe gitmem gerek. Komşularımdan rica ediyorum ‘Bana şunu getirebilir misin’ diye. Bunu yapmak istemiyorum. El eline bakar olduk. Bu işi atlatmaya çalışıyoruz. Ama 65 yaş kısıtlaması yüzünden insanların psikolojisi gerçekten çok bozuldu” dedi.

YAŞLILARA BİRAZ DAHA GÜVENİLEBİLİR

Antalya’da eşiyle yaşayan 70 yaşındaki Necmi Mola da sıkıntısını şu sözlerle anlattı: “Biraz daha esnek olunmalı. Bu insanlar bu yaşa gelene kadar öğretmendi, yargıçtı, subaydı, esnaftı. Kuralların ne olduğunu herkes kadar biliyorlar. Toplum içinde kuralların uygulanması konusunda fahri misyonları vardı. Yaşlılara biraz daha güvenilebilir” dedi.

EVE KAPATARAK DAHA DA HASTA YAPIYORLAR

Prof. Orhan Kural da 65 yaş ve üstüne getirilen kısıtlamanın ayrımcılık olduğunu belirterek şunları söyledi:

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kısıtlama olmadı. Üzerimizde ‘Siz işe yaramazsınız, evinizde oturun ölümünüzü bekleyin’ gibi bir psikolojik baskı oluyor.  Baştan beri buna karşıyım. Bizi koruma adına yaptıklarını söylüyorlar ama bizi eve kapatarak daha da hasta yapıyorlar.

Yürüyemeyen, nefes alamayan hayata bağlanmayan insanlar… Hastalıktan kurtulmanın birinci şartı moraldir. Virüsten daha tehlikeli bu yaptıkları sistem.

KENDİLERİNİ UNUTULMUŞ HİSSEDİYORLAR

65+ Yaşlı Hakları Derneği kararın temel insan hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini açıkladı. Derneğin Başkanı Bilişsel nörolog Dr. Gülüstü Salur da süreç uzadıkça yaşlıların yalnızlık, kaygı, umut eksikliği ile baş başa bırakıldığına dikkat çekti. Salur şunları söyledi:

Yasağın hukuken haklı gerekçesi yok. Bu hak ihlalilidir. Eve kapanan yaşlılarda sağlık sorunlarının arttığını görüyoruz. Psikolojik olarak öfkeliler, içlerine kapandılar.

Adalet duygusunun zedelendiğini görüyoruz. Kendilerini unutulmuş hissediyorlar. Bizim çağrımız 65 yaş üstüne yaşa bağlı kısıtlamaların kaldırılması. Yoksa çok incinmiş bir nüfus kesimiyle karantinadan nasıl sağlıklı çıkacağız bilmiyoruz.

SOKAĞA ÇIKAMAMAK DEPRESYONU TETİKLER

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstünde psikolojik etkileri olabileceğini söyledi.

Dokuzlu, “Yaş ilerledikçe ölüm korkusunun da yarattığı çaresizlik, umutsuzluk ve yalnız kalma korkusu fazlaca artar. Evde uzun süre kalmak bu duyguları artırabilir. Yaşlandıkça daha alıngan, kırılgan daha duygusal bir yapıda olabiliyorlar. Sosyal ilişkilerde zayıflık ve sosyal izolasyon yaşlılıkta çeşitli psikolojik sorunlara yatkınlık oluşturabilir. Uzun süreli moral bozukluğu, çaresizlik, ümitsizlik, karamsarlık, uyku, depresyon ve iştah problemleri artabilir” dedi.

HAREKETSİZLİK KAS VE KEMİK ERİMESİ YAPAR

Kayropraktıst Prof. Semih Akı, 65 yaş ve üzeri kişilerde hareketsizliğe bağlı olarak kas kuvvet kitlesinde azalma, kemik erimesi, dolaşım ve solunum sisteminde sorunlar meydana gelebileceğine dikkat çekti.

Akı, “Uzun süre oturmak ayrıca kalp damar- bağışıklık ve obezite gibi pek çok sorunun yanı sıra omurga, sırt, bel, kalça ve iskelet sistemi için de bir risk unsuru olabilir. Kemiklerin sertliklerinin devamı ve kemik erimesinin önlenmesi için hareket olmazsa olmazdır” dedi.

Not: Bu Yazı adilmedya.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın